TRYCKSAKER
 

Teknisk produktinformation | 2010-07
Products for railway applications

 
 

Broschyr | 2015-07
Expertise in Bearing Technology and Service for Rail Vehicles

 
 
KONTAKT
Produktspektrum

Traktionsmotorer och växellager

Lagerhusenhet för traktionsmotorer
 

Skräddarsydda drivkoncept

Kraven på hög och omedelbar tillgänglighet för moderna drivkoncept ökar. Därför erbjuder Schaeffler integrerade rullningslagerlösningar för alla tillverkare av elektriska drivsystem. Innovativa produkter som är specifikt framtagna enligt kundens önskemål och som ger ekonomiska lösningar.

 
 
 
 
 
Close
 
 
Isolerande lager
 

I ogynnsamma fall kan det uppstå erosionsskador då elektrisk ström passerar lagren i en elmotor. För att undvika detta erbjuder Schaeffler innovativa lösningar, exempelvis lager med oxidkerambelagda inner- eller ytterringar, eller hybridlager med keramiska rullkroppar. Belagda lager lämpar sig, beroende på skikttjockleken, för strömisolation vid spänningar upp till mellan 500 och 1000 V. Hybridlager med rullkroppar av keramiskt material ger ännu effektivare skydd.

 
 
 
 
 
Close
 
 
Hybridlager
 

FAG:s hybridlager är att bra alternativ till Insutect-lager. Ringarna i hybridlager är tillverkade av lagerstål. Rullkropparna består av ett keramiskt material som är mycket motståndskraftigt mot slitage och som har isolerande funktion.

Hybridlager ger högre fettlivslängd än engångssmorda standardlager. Vid mindre lagerstorlekar är hybridlager dessutom en mer ekonomisk lösning än kerambelagda lager. Hybridlager finns i form av kullager och cylindriska rullager.

Fördelar jämfört med kerambelagda lager:

  • Hybridlager ger överlägset skydd mot passage av elektrisk ström
  • Hybridlager tillåter högre varvtal med lägre friktion och lägre drifttemperatur.
  • Hybridlager har bättre nöddriftsegenskaper än standardlager.

Jämfört med stålkullager har hybridkullager:

  • identiska dynamiska bärighetstal Cr
  • 30 % lägre statiskt bärighetstal C0r
  • 20 % högre gränsvarvtal nG
 
Tasslager
 

FAG:s tasslager används i lagringar för traktionsmotorer på elektriska godstågslok. Motorn är då monterad tvärs körriktningen och är rörligt upphängd i hjulaxeln via två lagringar, de så kallade tassarna. Lagren är dimensionerade för mer än två miljoner kilometers drift.

Koniska rullager, sfäriska rullager och cylindriska rullager från Schaeffler garanterar tillsammans hög brukbarhetstid hos tasslagringarna. De kraftiga vibrationer och stötar som tasslagringar utsätts för absorberas av särskilda koniska rullager med förstärkta rullhållare av plåt. Andra modeller, till exempel med ansats på ytterringen eller med isolerande beläggning, kan levereras på begäran.

 
Växellager med massiva mässingshållare
 

Rullningslager i järnvägstillämpningar måste stå emot extrema belastningar och aggressiva miljöförhållanden. De viktigaste kraven på lager i dessa tillämpningar är att de ska klara höga varvtal, tunga laster, höga temperaturer och kraftiga vibrations- och stötbelastningar.

Särskilt rullkroppshållarna utsätts för stora belastningar. I drivmotorer används ofta fyrpunktkontaktkullager och cylindriska rullager, och för dessa väljs företrädesvis ytterringscentrerade massiva mässingshållare.

 

Schaeffler använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av varje besök. Genom att använda denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ytterligare information

Jag förstår