En generator som arbetar i maskinhuset i en vindenergianläggning utsätts för betydligt högre belastningsamplituder än sin motsvarighet på marken. Denna konstanta extrabelastning innebär en särskilt negativ påverkan på hållarna och ställer höga krav på smörjmedlet.

Vid utformning av lager för en generator har inte bara varvtalet, storleken och konstruktionen en stor betydelse. Särskild fokus måste läggas på smörjning och skydd mot en möjlig strömgenomgång. För lagring i en generator används oftast två spårkullager eller ett spårkullager och ett cylindriskt rullager.

Strömisolering av generatorlager
Strömgenomgång i en generator i en vindenergianläggning kan orsaka allvarliga skador på lagerringarnas löpbanor i form av smältkratrar och räffelbildning. Detta kan orsaka massiva reparationskostnader. Det är därför vettigt att redan på planeringsstadiet vidta förebyggande åtgärder som förhindrar skador och driftavbrott av den här typen. I många fall kan det vara tillräckligt att bygga in strömisolerade lager.

 

Schaeffler använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av varje besök. Genom att använda denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ytterligare information

Jag förstår