Historia

Historia

 
 

1946

Bröderna Dr. Wilhelm och Dr.-Ing. E. h. Georg Schaeffler startar ett företag i Herzogenaurach utanför Nürnberg i Bayern. Detta företag är grunden till INA.

 

1949

Banbrytande uppfinning: Georg Schaeffler utvecklar nålhållaren som förvandlar nållagret till ett fullvärdigt rullningslager även för höga varvtal. Nållager i alla dess former blir en pålitlig och nyttig komponent för industrin.

 

1952

Genombrott för Industiewerk Schaeffler oHG, som bröderna Schaefflers företag nu heter, i bilindustrin. Glidlagren i växellådan i den legendariska Volkswagen ersätts av INA nållager som har längre livslängd. Första katalogen där nållager marknadsförs under varumärket INA.

 

1955

Den första linjärstyrningen – en nålbandsstyrning – tillverkas, och blir starten på en ny verksamhetsgren – INA linjärteknik.

 

1955

I Sverige får Henry Wallenberg & Co AB i Stockholm agenturen för INA

 

1956

Den första INA-fabriken utanför Tyskland öppnar i Haguenau i Alsace i Frankrike

 

1957

I Sverige får FAG, dvs Industri-kullager AB som företaget heter sedan 1946, nya lokaler med både kontor och lager på Jungfrugatan i Stockholm.

 

1959

Vid INA-farbiken Motomak i Ingolstadt utvecklas de första hydrauliska ventilspelsjusteringselementen. Grunden läggs då för verksamhetsgrenen bilmotorkomponenter, som skall växa till en av de största verksamhetsgrenarna.

 

1964

I Sverige bygger Sticklerbolagen ett helt nytt huvudkontor med lager i Bandhagen i södra Stockholm dit FAG flyttar.

 

1965

INA är med och grundar ”LuK Lamellen und Kupplungsbau GmbH” i Bühl i Tyskland.

 

1968

I Sverige bildas INA Nållager AB med kontor i hyrda lokaler på Lidingö. Lagret finns på Södermalm i Stockholm.

 

1969

INA frinav baserat på en dragpressad hylsa för indexerande rörelser med höga frekvenser. En färdig funktion på litet utrymme.

 

1969

En uppfinning för verktygsmaskiner: INA rullblock gör det möjligt att ersätta glidlagrade gejdrar med rullningslager. Ett bidrag till utvecklingen av moderna högeffektiva NC-styrda erkstygsmaskiner.

 

1969

FAG Kugelfischer övertar samtliga aktier i FAG Industrikullager AB från Stickler. Samarbetet med Stickler fortsätter dock ytterligare drygt 10 år.

 

1971

INA är en av de första tillverkarna i Europa som levererar högvolymproducerade självjusterande hydrauliska ventilelement för bilmotorer.

 

1976

FAG firar 50 år i Sverige med bl.a. en utställning på Tekniska Museet dit en replik av en kulkvarn från 1883 doneras.

 

1978

INA Nållager AB bygger en ny egen fastighet med kontor och lager i Kista i norra Stockholm.

 

1983

FAG firar 100-årsjubileum.

 

1984

INA och FAG äger vardera 50% av Helmut Elges GmbH som tillverkar ledlager och länkhuvuden. .

 

1985

FAG börsintruduceras, men familjen Schäfer behåller 51,5 & av aktiekapitalet.

 

1986

INA Nållagers hus i Kista byggs ut med en våning till och lagret byggs om till höglager.

 

1990

FAG Kugelfischer övertar DKF Deutsche Kugellagerfabriken AG i Chemnitz med åtta fabriker i östra Tyskland. Ett stort sanerings- och investeringskoncept planeras. Dock faller DKF tidigare marknader i östra Europa helt samman och medför mycket stora förluster för FAG-koncernen.

Schaeffler använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av varje besök. Genom att använda denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ytterligare information

Jag förstår