Sökbegrepp

Glidlager – en viktig produkt i många applikationer

Glidlager är en oumbärlig del av Schaefflers omfattande sortiment, och det finns många applikationer som inte skulle kunna fungera stabilt och tillförlitligt utan dem. Vi arbetar nära våra kunder från konstruktionsprocessens tidigaste skeden och framåt för att skapa mervärde i varje lagerposition.

Säkra, stabila och anpassade för nordiskt klimat

Hydraulcylindrar som flyttar entreprenadmaskiner, slipvalsar i cementfabriker, stränggjutningsanläggningar i stålverk, rotorbladsjusteringssystem i vindkraftverk, svängleder som optimerar styrförmågan i vägvältar, tågdörrar och bogeys, rulltrappor och bagageband – alla dessa applikationer kräver glidlager.

I flera finska städer rullar finska tåg mjukt tack vare glidlager från Schaeffler. Dessa lager har utformats specifikt för ett strängt klimat. De kan köras året runt, kopplar samman tågset och ger spårvagnsrörelserna en överlägsen funktionalitet. På nybyggda spårvägar i Helsingfors och Esbo tillhandahåller Schaeffler lager i 29 spårvagnar. Dessa spårvägar sträcker sig över en längd på 25 kilometer med en medelhastighet på 25 km/h, och i det kommande Kronbroarna-projektet har ytterligare 23 spårvagnar beställts. Med fyra leder per fordon kommer Schaeffler att tillhandahålla totalt 208 glidlagerleder som säkerställer att de lätta ForCity Smart Artic X54-järnvägsfordonen fungerar bra i en hård nordisk miljö.

Glidlager från Schaeffler återfinns också i kända byggnader utanför Norden. För att bara nämna några: glastaket på Berlins centralstation, Wembley Stadium och London Eye, båda i London, samt Turkiets Osman Gazi Bridge.

Det sfäriska glidlager som tillverkades av Schaeffler 2019 – med en ytterdiameter på 1 900 mm och en vikt 4,7 ton – var det största sfäriska glidlagret i företagets historia hittills. Den installerades i ett mudderverk – ett arbetsfartyg som används för att ta bort fast material från botten av ett vattendrag och överföra den till land. Denna tillämpning hade sådana specialkrav att Schaeffler utformade ett speciallager för ändamålet.

Omfattande och beprövad portfolio

Sfäriskt glidlager – underhållsfritt
Sfäriskt glidlager – underhållsfritt

Med sitt omfattande sortiment av sofistikerade produkter har Schaeffler under många år varit en teknisk ledare inom glidlagerområdet under varumärket INA. Detta sortiment inbegriper sfäriska glidlager med håldiametrar på upp till 1 500 mm, länkhuvuden och glidbussningar med håldiametrar på upp till 200 mm och dessutom kundspecifika lösningar.

Under 1960-talet lyckades Schaeffler skapa två viktiga innovationer: Den första av dessa var skapandet av den förseglade sfäriska glidlagerkonstruktionen, som ledde till företagets genombrott inom anläggningsmaskiner och kommersiell fordonsindustri. Den andra var utvecklingen av ELGOGLIDE PTFE-väven som gjorde det möjligt att tillverka underhållsfria sfäriska glidlager. Samtidigt ger ELGOGLIDE specifika dämpningsegenskaper som gör att den klarar både höga statiska stötbelastningar och alternerande belastning.

Den kontinuerliga vidareutvecklingen av Schaefflers glidlager har medfört att nya användningsområden öppnats upp. Tack vare möjligheten till underhållsfrihet kan användarna skapa miljövänliga konstruktioner och minska bygg- och driftskostnader genom att minimera storleken och eliminera underhållskostnaderna.

2023 är inte annorlunda – vi fortsätter att utöka vårt sortiment, nu senast med vår nya produktlinje E Type. Detta är ett sfäriskt glidlager med standardprestanda, och det perfekta valet för alla vridpunkter där momentfria rörelser krävs.

Schaeffler fokuserar alltid på att erbjuda kunderna största möjliga mervärde när det gäller den totala kostnaden. Därför har vi kompletterat vår välkända serie av högpresterande sfäriska INA-glidlager av stål/stål som kräver underhåll, med en ny serie med standardprestanda. Med denna nya version kan vi täcka ett brett spektrum av kundkrav samtidigt som vi erbjuder ett bra förhållande mellan pris och prestanda. Våra nya standardlager är märkta med suffixet E för tydlig differentiering.

I över 75 år har glidlager från Schaeffler utvecklats. Som alla vet stannar aldrig utvecklingen. Vi arbetar nära originaldelstillverkare och certifierade partner i över 60 industrisektorer, och vi utvecklar ständigt nya lösningar. Oftast är dessa färdiga komponenter eller kompletta monteringar. Allt beaktas redan från start i utvecklingsprocessen vilket innebär att dyra förändringar inte längre blir nödvändiga och att helhetslösningen därmed blir kostnadseffektiv för kunden.

Dela sida

Schaeffler använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av varje besök. Genom att använda denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ytterligare information

Acceptera