Sökbegrepp

Schaeffler Technology Center – STC

De flesta känner till Schaeffler som en tillverkare av lager, system och andra komponenter för fordons- och industrisektorn. Men för att ge kunderna det bästa stödet och för att deras produkter ska fungera så smidigt och så länge som möjligt, tillhandahåller Schaeffler även tekniska beräkningar och specifik vägledning vid särskilt viktiga installationer. De tekniska beräkningarna görs i särskilda program som hjälper till att utvärdera och anpassa lagerlösningar efter kundspecifika krav.

Schaeffler Technology Center, STC, är teamet bakom detta arbete och därmed en mycket viktig avdelning i vår organisation som ger professionell service och support till våra kunder.

Vad gör STC? Och vilka är de?

STC-teamet arbetar med kunden och dess FoU-avdelningar och gör allt från generella till mer avancerade beräkningar som stöder hur våra produkter integreras in i produkterna. De hjälper även vårt Customer Center med allmänna tekniska frågor, medan mer avancerad support utförs direkt med kunden.

Det nordiska teamet består av fem engagerade och skickliga tekniska ingenjörer. I teamet ingår Tuomo och Pekka i Finland, Dan och Jonny i Sverige och Steinar i Norge. Snart kommer en ingenjör i Danmark att ansluta sig till teamet. Alla har bred kompetens, men några av dem är lite mer fokuserade på specifika sektorer.

Dan Wedberg, Chef för avdelningen

Vi vill skapa värde för våra kunder och föra ut teknisk kunskap om våra produkter och system till marknaden. Våra produkter och system håller extremt hög prestanda och kvalitet och vi vill säkerställa att de används på det bästa och mest effektiva sättet. Vi tillhandahåller support inom alla områden, allt från allmänna frågor till mer avancerade frågor om våra produkter och deras integreringar i olika applikationer.

Lokalt ger STC stöd med tekniska beräkningar på olika nivåer. Vid mycket specifika fall kan Schaefflers centrala FoU-avdelningar konsulteras.

"Till exempel kan en beräkning vara att förstå och säkerställa livscykeln för en viss applikation inklusive lagret", fortsätter Dan. – Men det kan också handla om axelutböjning och intern lastfördelning inom och mellan lagren. Via vår internt utvecklade mjukvara kan ett enstaka lager eller ett system analyseras. Smörjförhållanden, temperaturfördelning, lagerspel under drift, förspänning, presspassning och defekter i löpbanan är parametrar som kan analyseras och påverka systemets egenskaper. Optimering är också mycket viktigt, så att vi kan hitta den optimala lösningen för de givna förhållandena."

"Steinar till exempel, är väldigt kunnig inom olja och gas, medan Pekka har djup kunskap om järnväg och råmaterial, Tuomo har stenkoll på kraftöverföring och simuleringar via ett program som heter BearinX, och Jonny är vår expert på linjära produkter", berättar Dan.

Ingenjörerna på STC stödjer huvudsakligen sin egen lokala marknad. För dem är det viktigt att förstå och stötta lokalt och att kunna prata det lokala språket, så att kunderna kan känna den lokala närvaron, men de stöttar även över gränserna vid behov.

För att kontinuerligt hålla sina kunskaper och färdigheter uppdaterade träffas de regelbundet, även med sina tyska kollegor, för att lära sig ännu mer om produkter, bakomliggande teorier och produktion. Detta är mycket viktigt då teamet även genomför seminarier och utbildningar till försäljningsavdelningen, Customer Center och kunder.

Hur är en vanlig arbetsdag?

Steinar Breines från Norge berättar att en arbetsdag normalt består av att svara på förfrågningar både internt från försäljningsavdelningen och från Customer Center, men även direkt från kunder.

– Vi jobbar mycket med beräkningar, till exempel livslängdsberäkningar, pass- och toleransberäkningar och statisk säkerhet som inkluderar hur mycket belastning lagret klarar utan att ta skada, säger Steinar. "Vi fick också nyligen en intressant förfrågan från ett nationellt energiföretag som ville att vi skulle leverera två stora lager till ett offshorefartyg som ska lägga rör på havsbotten för transport av gas från Norge till Tyskland. De kontaktade oss då de behövde lager till en horisontell rörvinda. Genom att ge oss rätt förutsättningar och önskad dimension lyckades vi utveckla lämpliga lager som klarar dessa särskilda förhållanden. Vi levererade två stora sfäriska rullager som monterades i hus med bra tätningsarrangemang. Dessa lager har ytbeläggningar för att förhindra korrosioner och skador orsakade av vibrationer och mikrorörelser i lagren under transport", berättar Steinar.

Calculation program
De tekniska beräkningarna görs i särskilda program som hjälper till att utvärdera och anpassa lagerlösningar efter kundspecifika krav.

Dan Wedberg sammanfattar: "Det är väldigt inspirerande att leda ett team bestående av skickliga och stödjande ingenjörer som finns där för att hjälpa till när det behövs. Deras kompetens är avgörande för att säkerställa bra service till våra viktiga kunder. Vi vill vara den affärspartner de föredrar och hjälpa dem att driva deras dagliga verksamhet så effektivt och smidigt som möjligt. Det är otroligt viktigt för oss."

Dela sida

Schaeffler använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse av varje besök. Genom att använda denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies. Ytterligare information

Acceptera